Обадете ни се сега: +359 899 945 200

Добавете "CT Compare" Widget чрез Appearance> Widgets> Compare.

Как да изберем идеалния нов дом

Най-важното нещо при покупка на жилище за пръв път е човек да не се заблуждава, че знае всичко и може да се справи сам, твърди брокер Младен Садинов. Няма нищо лошо и срамно в това да се потърси помощ и съдействие от специалисти.

Покупката на нов дом е сериозна стъпка, затова най-добре вземете с вас хора, които разбират от строителство, препоръчва брокер Благо Митрев. Тази сделка може да ви е за пръв и последен път и ще промени коренно живота ви, затова бъдете предпазливи.

Гледайте всичко да е наред и търсете дефекти във всичко, съветва брокер Сергей Борисов. Обсъдете проблемите на имота с продавача и неговия представител. Това може да бъде силен коз във ваша полза при преговорите за отстъпка от цената.

Има няколко важни фактора, уточнява брокер Десислава Щебетовска. Според нея цялостна значимост имат следните неща:

Локация – трябва да сте наясно къде искате да живеете, каква да е инфраструктурата, как да е организирана тя и какви са вашите приоритети относно мястото. Например да е в близост до месторабота, да е в близост до роднини, да има достатъчно зеленина и междусградно пространство, да има добре изградени транспортни връзки и т.н. Изберете си ключов приоритет и търсете него.

Квадратура – изяснете си колко голям дом търсите да закупите и колко души ще живеят в него. В новопостроените сгради реалната площ е по-малка от това, което купувате. Общата площ включва освен полезната площ на жилището, премерено до фасада и до средата на стените към съседните апартаменти, и общите части на сградата, които са пропорционално разпределени от архитекта на сградата площообразуване). В панелните сгради, в ЕПК, ПК и някои по-стари тухлени сгради, квадратурите на жилищата, записани в нотариалния акт, са реални светли площи на имотите. Тоест написаното е застроената чиста площ.

Цена – определете бюджета си. Цената на един имот е един от основните фактори определящи целта за покупка. Ако използвате финансиране от банка – преценете внимателно какви месечни вноски можете да си позволите, за какъв период, при какви условия, какво ще е вашето самоучастие. Относно закупуването на имот за пръв път – не подхождайте емоционално, обмислете предварително какво, къде и колко можете да си позволите при покупката. Най-важно е да сте наясно какво искате. Когато си отговорите на този въпрос, започнете да търсите. А когато търсите – задавайте въпроси.

Брокер Донко Колев разкрива и още няколко основни грешки, които купувачите често допускат.

Нетърпението води до изкривяване фактическите ви финансови възможности, още повече ако купувате с кредит. Нерешителността пък е другият проблем по време на избора.

Подценяване на допълнителните разходи – собствените ви финансови възможности не опират единствено до месечното покриване на бъдещия кредит – имате разходи по придобиване – прехвърляне на имота, ремонт, поддръжка и пр.

Не планирате – закупувайки имот сега при покрити останали фактори – локация, цена, площ на имота, преценете дали в краткосрочен план това жилище ще да ви е достатъчно при скорошно разрастване на семейството ви. Добре е всеки индивидуално да си постави правилните приоритети и критерии, както и да планира разумно бъдещото ползване на имота.

Най-важното от всичко е жилището да удовлетворява нуждите ви, категоричен е консултант Енчо Коринов. На огледа вземете със себе си специалист, на когото имате доверие, съветва още експертът.

Документацията също трябва да се проучи детайлно, подчертава брокер Гергана Петрова. Там има по-голяма опасност от измами. Проверете и фирмата – ако има добро име, шансът жилището да има скрити дефекти значително намалява.

Share This